6 augustus 2024

Verslag 5-daagse reis Leipzig.

Verslag 5-daagse reis naar Leipig, Dresden en Weimar door Jan de Vet.

Via Blankenberge naar Leipzig Via Blankenberge met de bus naar Leipzig lijkt een rare omweg, maar deze route heeft uiteraard niet letterlijk plaatsgevonden. Echter in figuurlijke zin is onze busreis naar Leipzig wel degelijk via deze omweg tot stand gekomen. Zoals jullie je wellicht nog kunnen herinneren werd begin dit jaar door KBO Beers Vitaal een busreis georganiseerd naar Blankenberge. Deze reis moest helaas worden gecanceld wegens te weinig aanmeldingen. Gelukkig wist Marijke Jaspers, van het organiserend comité, van de nood een deugd te maken. Dankzij haar onvermoeibare inzet wist zij het voor elkaar te krijgen om alsnog een mooie vervangende reis aan te kunnen bieden met een verzekerde vertrekgarantie. Het werd een prachtige drie stedentrip naar Leipzig, Weimar en Dresden.

Bij vertrek hadden we aanvankelijk te maken met een zeer divers samengesteld gezelschap. Het betrof immers een reguliere busreis waar ook mensen uit diverse delen van Nederland zich voor hadden aangemeld. Maar de grootste groep bestond toch wel uit deelnemers van de KBO afdelingen Beers-Vitaal en Oirschot-Vitaal en bovendien zelfs aangevuld met een lid van KBO Son. Dankzij het grote aantal inschrijvingen had Marijke weten te bedingen dat we opgehaald werden in Middelbeers in plaats van in Tilburg. De samenwerking tussen de verschillende KBO-afdelingen bleek zijn vruchten te hebben afgeworpen.

We hadden geluk met het weer en eveneens met de kwaliteit van onze gidsen in alle drie de bezochte steden. De rondleidingen waren een succes. De toelichtingen op de overweldigende gebouwen en op allerlei andere historische bezienswaardigheden, naast de toelichtingen over de invloed en het belang van zeer belangrijke figuren zoals Schiller, Goethe, Wagner en Bach waren erg verhelderend. Na de rondleidingen kregen we zelf nog ruim gelegenheid om onze eigen weg te zoeken en te dwalen tussen al deze schitterende monumenten en om de verschillende historische kerkgebouwen ook van binnen te kunnen bekijken. Het spreekt vanzelf dat dit door menigeen gevolgd werd met een bezoekje aan enkele van de diverse idyllische terrasjes waar genoten kon worden van plaatselijke lekkernijen zoals de beroemde Dresdner Eierschecke.

Langzaam maar zeker begonnen de verschillende groepen samen te smelten en op haast onoverkomelijke wijze mondde dit erop uit dat we ’s avonds na het diner, met zijn allen onder het genot van een hapje en een drankje, gezellig buiten zaten op het terras om na te keuvelen over de nog vers in het geheugen gegrifte opgedane indrukken. En uiteraard over allerlei andere koetjes en kalfjes. Het was een vrolijke toestand en we hebben hartelijk kunnen lachen om de sappige verhalen en de grappige anekdotes uit de mond van enkele van onze deelnemers. Vijf dagen is te kort maar aan de andere kant ook weer genoeg. Dit geldt vooral voor de drie dagen die we besteed hebben om de steden te bezichtigen. Te kort om alles te zien, maar ook wel inspannend en vermoeiend genoeg om voldaan en tevreden, met al onze mooie herinneringen in ons geheugen gegrift, weer heerlijk huiswaarts te kunnen keren. Het was een mooie trip en zeer de moeite waard!