Beers Vitaal
Bijeenkomst met het thema “Nadenken over de laatste levensfase’”
Vrijdagmiddag 13 september 2024 in De Doornboom te Middelbeers.
Aanwezig rond 70 mensen
Welkom door voorzitter van Beers Vitaal Rien van Breda, die aangeeft dat de opkomst groter is dan verwacht.
- Inleiding door Gerrit Damhuis uit Oirschot, die veel heeft gewerkt in de palliatieve zorg. Hij leest het verhaal “Taboe” voor over Marga, die haar ouders zorg verleent. Ze merkt dat het moeilijk is om met je eigen ouders over de dood te praten, maar ze praat er toch over en dat levert veel op.
- Start PowerPoint Presentatie over hartstilstand.
- Vraag: Wie heeft er een reanimatieverklaring van de aanwezigen? Dat blijkt ongeveer 10% te zijn. Belangrijk is om daarover na te denken, of je dat wel of niet wilt.
- Wie neemt de beslissing als je dat zelf niet meer kunt? Hierbij steken meerdere mensen hun hand op. Weet de huisarts hiervan?
- Wie regelt alles? Praat er over. Ook over de praktische zaken, zoals bv. wachtwoorden.
- Waar wilt u nog over praten? Denk daarover na, bv. bijleggen van een ruzie. Dit komt in het wensboekje terug.
- Over het overlijden. Hoe en wat. En waar? Thuis, in het ziekenhuis of in een hospice.
- Op de tafels liggen wensboekjes, die na afloop voor iedereen verkrijgbaar zijn. Iedereen kan zijn/haar e-mailadres hiervoor opgeven. Indien geen e-mailadres beschikbaar is kan het ook via het huisadres. Het wensboekje gaat over het levenseinde in brede zin en niet alleen over de begrafenis.
- Vraag uit publiek: Wanneer kom je in aanmerking voor een hospice? Dit gaat via de huisarts, waarbij het overlijden waarschijnlijk binnen 3 maanden plaats zal vinden. Het hospice valt onder de s verpleeghuiszorg. Je krijgt dan ook een andere arts. Als je naar het Bijna Thuis Huis in Oirschot gaat hou je je eigen huisarts. Met de huisartsen in de Beerzen zijn hier goede afspraken over gemaakt.
- Gerrit vertoont de film “Jouw Wens”. Over een vrouw die terechtkomt in de palliatieve zorg. Palliatief betekent verzachtend. Er zijn geen mogelijkheden meer voor behandeling. Palliatieve zorg kan jaren duren zoals bv bij ALS. Terminale zorg vindt plaats in de allerlaatste periode voor het overlijden.
- Een palliatief zorgplan wordt opgesteld. Belangrijk dat bekend is wat je wilt, dan kan de behandeling daarop afgestemd worden.
- De huisarts is de spil in de palliatieve zorg. Meerdere mensen zijn inzetbaar voor hulp: Fysio, mantelzorger, vrijwilliger, geestelijk verzorger.
- De patiënt staat centraal, vandaar het belang van het wensboekje. Daarbij is ook aandacht voor de nabestaanden.
Pauze.
Doornemen van het wensboekje en het beantwoorden van vragen.
- Bij het gesprek over een euthanasieverklaring kwam de wilsbekwaamheid ter sprake. Het is van belang dat je regelmatig dit met de huisarts bespreekt zodat je wens steeds actueel is.
- Enkele opmerkingen die zijn gemaakt:
Gesprekken met de huisarts mag je meestal op je telefoon opnemen.
- Personeelstekort kan een probleem worden bij de wens om thuis te sterven.
- Er zijn Apps’ waarin je de capaciteit kunt nagaan van Bijna-Thuis-Huis.
- “Ambulance Wens” en “Wens Ambulance” zijn 2 organisaties die wensen van terminale mensen vervult.
- Wensen tijdens je leven kun je vastleggen in wilsverklaringen en het tekenen van een algemene of specifieke volmacht aan een ander. Je kunt dit ook tegen betaling bij de notaris doen en dan spreken we van een levenstestament. Over het nut en de noodzaak van een levenstestament ontstaat een discussie. Zie bijlage bij dit verslag.
- Als er behoefte is aan een 2e bijeenkomst dan gaat Beers Vitaal dat regelen.
Belangrijke links
https://www.weetuwatuwilt.nl/
https://palliaweb.nl/netwerk-twente/patienten-en-naasten/wensenboekje
https://nvve/wilsverklaringen
https://notaris.nl/levenstestament
https://www.patientenfederatie.nl/levenseinde/wilsverklaring
https://www.wetrecht.nl/volmacht
https:/www.jurischedocumenten.nl